05 augusti 2022

 Buskbajsare och tjyvande besökare

På senaste tiden har det förekommit stölder av grönsaker och trädgårdsredskap, och en medlem har träffat på en individ som med en toarulle i högsta hugg var på väg in i häcken upp mot campingen. 

Fyrishov är uppmärksammade på toavanorna hos hyresgästerna. De ser inte med blida ögon på det, och gränsöverskridande gäster kommer läxas upp eller avhysas.

Det senaste intermezzot med klåfingriga besökare ledde till ett inlägg på facebook, som fick många kommentarer. En medlem påpekade att inte alla medlemmar har facebook, eller är med i gruppen, och därför går miste om chansen att ta del av diskussioner och förslag.

Jag ska försöka summera diskussionen, och utveckla mina svar.

Vi har ett område öppet för allmänheten, alla är välkomna att promenera och beundra denna levande och varierade trädgård. En del besökare har kanske hört talas om den svenska allemansrätten, utan att veta exakt vad den innebär. Turisten som mumsar i sig tomater kan behöva höra att de inte ingår i allemansrätten. Det är helt okej att fråga någon som står på grannens lott och plockar hallon och sallad vad som pågår. Kom ihåg att vederbörande kan mycket väl vara en person som anlitats av lottinnehavaren att vattna, eller en kompis som blivit anmodad att ta del av skörden, så var mild när du frågar. Vi vill ju inte skrämma bort hjälparna!

Utrustning får ben emellanåt. Det enda sättet att vara helt säker på att man har sin kratta kvar imorgon också är genom att ta hem den varje dag, eller lägga den i en låst låda. Tyvärr. 
Det finns inget annat sätt att stoppa stölder som begås av förbipasserande. 

Kommunens riktlinjer för fritidsodling säger att området måste vara öppet och tillgängligt för allmänheten. Det finns koloniområden som är inhägnade, men även de måste vara olåsta dagtid. Vid ett tillfälle satte vi upp en skylt för att be förbipasserande vid nedre delen av området att ta vägen nedanför lottområdet. Kommunen fick klagomål och de bad oss att ta ner skylten, eftersom det inte ger ett välkomnande intryck.

Enligt föreningens egna ordningsregler (punkt 7 på listan över ordningsregler) tillåts medlemmar inte sätta upp staket på sina egna lotter. Ordningsregler är något föreningens egna medlemmar bestämmer över, vid årsmötet. Årsmötet hålls i februari, och medlemmar kan lämna in motioner om de vill genomföra stadgeändringar eller ändringar av ordningsregler. 

Vi kan inte bestämma något som går på tvärs mot kommunens riktlinjer för fritidsodling. så här lyder de riktlinjer som antogs av kommunen 2019 (vår förening räknas som odlingslottsområde):

"Inhägnad:

 Eventuell inhägnad av området ska bekostas och underhållas av föreningen. Arrendeområdet får hållas låst i begränsad omfattning under september och oktober månad i syfte att förhindra stölder på odlingslotterna. 

Koloniträdgård:

 Koloniträdgården får inhägnas med staket eller häck. 

Odlingslottsområde:

Stängsel/staket vid odlingslottsområden får inte vara högre än 1,1 meter."

Det är uppfriskande att se så många medlemmar engagera sig i facebookgruppen och uttrycka önskemål om att hjälpa till med föreningen! Alla som är där och jobbar med sina lotter, pratar med varandra, är nyfikna, hjälper grannen och rensar sin snutt av grusgången drar sitt strå till stacken. 

Den som har förslag för att utveckla verksamheten får lämna in förslag till årsmötet. Om du har önskemål på något som kräver en investering: var gärna specifik med detaljer, försök göra en kostnadsberäkning. 

För den som vill gå med i facebookgruppen: sök på Tunabergarnas Odlingsförening och gör en förfrågan. Det finns en kontrollfråga: svara på om du är medlem eller vilken medlem du är medodlare för. 

Jenny Zaine,  medlemsadministratör







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar