27 augusti 2019

Slutet är nära. På säsongen alltså. Såg första V-strecket för mer än en vecka sedan, och då vet man att det börjar bli dags att rulla ihop slangen.

Håll koll på långtidsprognosen så du hinner ta in dina gurkor och bönor innan frosten tar dem.

Vad ska man göra med all denna växtlighet, frågar sig en del. Själv gräver jag ner det mesta. Till och med fröande ogräs, kålstockar och allt möjligt. Gräver ett par spadtag djupt, så jag får ett litet dike, lägger ner, stampar till och välter över den uppgrävda jorden.
Gräver inte ner potatisblast, den slänger jag hemma i kompost-sopen. Blasten kan sprida sjukdomar.
Mycket hinner brytas ner under vintern. Pinnar som blir kvar kan man krafsa bort på våren.

Den som är välsignad med mycket rot-ogräs, typ kvickrot och kirskål kanske ska tänka två gånger. Det kan vara bättre att köra bort det.

På förfrågan: ett par år i rad har föreningens medlemmar kunnat beställa jord och gödsel från GUSK. Jag hoppas att vi blir notifierade i tid för beställning nästa år också. De har sagt att vi kommer få utskick.
GUSk brukar leverera i början av maj.

Sist men inte minst: du som har mer dåligt samvete än odlingslust, nu är det tid att fundera på om du ska kasta in spaden. Gräv upp, ställ i ordning och säg upp innan tjälen kommer. Den nye odlare som vill ta över till våren tappar lätt sugen om den måste bryta ny mark.

Jenny Zaine, medlemsadmin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar